Kulturbidrag på hollandsk

Det hollandske parlament blev for nylig enige om en model for krav til de store streamingtjenester. Stor forskel til det danske kulturbidrag – ingen afgift, kun investeringsforpligtelser med bredt indholdssigte.

Hollandsk model for kulturbidrag

Den hollandske model for et “kulturbidrag” har droppet afgifter og skatter, og handler kun om en investeringforpligtelse på 5% af omsætningen for selskaber med over 10 millioner € i årlig omsætning.

Man kan som udgangspunkt ikke betale sig ud af det uden at investere, modsat logikken i den danske model.

Hollænderne har analyseret sig frem til, at den bedste måde at skabe mere dynamik i den hollandske produktionbranche er ved at pålægge streamingtjenesterne en pligt til at opkøbe eller investere i hollandsk indhold, uden at pålægge dem rene afgifter.

Investeringspligten kan opfyldes ved co-produktion om hollandsk indhold eller ved at indkøbe rettigheder til hollandske film, dokumentarer og tv-serier.

Mindst 60% af indholdet skal være fra uafhængige lokale produktionsselskaber, for at sikre høj kunstnerisk kvalitet.

Kun halvdelen af det indhold, streameren investerer i, behøver være film og tv-serier. Den anden halvdel må gerne være gameshows eller realityshows!

Man regner med at det vil sikre 40 mio. € til den hollandske tv- og filmbranche – men en streamer som Netflix eller Prime har næsten på forhånd overholdt kravet, så der kommer ikke så mange nye penge ind i branchen.

Men hvis ordningen holder på længere sigt, vil man have sikret sig et vedvarende bidrag.

Som med det danske kulturbidrag skal ordningen nu granskes for om den holder indenfor EU ret og ikke bryder OECD aftalen om at holde sig fra lokale afgifter på digitale tjenester.

Tilmeld dig kommentarsporet
Giv besked om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Læs også