De globale: Luften gik ud af drama-boomet

Tv-branchens faglige sommertræf – konferencen Copenhagen TV Festival – tog i august temperaturen på en feberramt dansk tv-branche, der i 2022-23 blev indhentet af en “perfect storm”.  En ubehagelig oplevelse efter flere travle år og så de to forgyldte corona-år.

Der var nok at tale om, herunder et aktuelt indblik i tankerne blandt de globale streamere i markedet. ’Future TV Insight’ lyttede til dem alle.

”Drama-boblen i de seneste 5-6 år er bristet. Vi har maksimum ti fiktionstitler hos os næste år, og meget fokus ligger på unscripted,” sagde programdirektør Kenneth Kristensen, Viaplay, på TvFestival, der er arrangeret af Producentforeningen.

”Drama-boblen i de seneste 5-6 år er bristet,” siger Kenneth Kristensen.

Viaplays udfordringer eksploderede offentligheden i forsommeren, da det kom frem, at virksomheden trues af en fejlslagen international ekspansion. Topchefen blev udskiftet og årets 2. kvartal viste et driftsunderskud på 6,55 mia. og et nettounderskud på 5,89 mia. svenske kroner. Viaplay besluttede sig at trække sig ud af USA, Storbritannien, Canada, Baltikum og Polen. Viaplay tabte i kvartalet knap 1 mio. streaming-abonnenter.

Viaplay Danmark forventer nu kun at søsætte ti nye serier eller film i Norden i 2024. Det er et fald på 80% sammenlignet med 2021. Fra nu vil Viaplay fokusere på dét, abonnenterne ser allermest, nemlig sport og forskellige varianter af reality.

”Vi har gang i nye tiltag på vej ind i efteråret, herunder dramaserien ”Kald mig far”, men det er klart, at det ikke er 20 spritnye dramatitler, syv dokumentarer og tre nye realityshows, der er på vej lige nu. Der går et års tid, før vi er oppe i gear,” sagde Kenneth Kristensen, der understregede at man fastholder interessen i at fortælle historier a la Helle Thorning dokumentarserien, men ikke nu; for selskabet har mistet en del ansatte de forgangne uger.

Viaplay Danmark vil gerne om på den anden side af forsommerens dramatiske begivenheder og retter et kritisk blik mod en generel utryghed i markedet, herunder det kommende kulturbidrag, som kaldes et ”kæmpestort problem”. Viaplay vil dog ikke bremse dansk produktion som følge af lovgivningen, der aktuelt er i høring.

Budskabet til Christiansborg var, at kulturbidraget er en blindgyde, mens produktions-incitamenter til udenlandske producenter, som kendes i næsten alle lande omkring Danmark,  er den medicin der hjælper branchen til at genfinde sit fodfæste.

Kenneth Kristensen forventer, at Viaplays mangeårige engagement i sportsrettigheder er uændret, meddelte han, uden at nævne aktuelle forhandlinger om Superligaen.

****

Netflixs nordiske programdirektør, Jenny Stjernströmer Björk, var også på scenen og gentog, at især lokale historier, hvor seerne kommer helt tæt på folk og deres følelser fungerer godt på det danske marked. Aktuelt er det ‘Sygeplejersken’ og ‘Skruk’. Sidstnævnte har fået grønt lys til en 2. sæson.

Netflix er ikke længere interesset i serier, der travel well, altså nordiske produkter, der kan bruges i alle markeder. Der skal produceres specifikt til hvert nordisk land.

Netflix ønsker heller ikke serier, der mixer genrer for at favne ekstra bredt. Den rene vare foretrækkes. Her fremhæver hun igen ’Skruk’, som en serie med alvorligt tema, men er serveret med en særlig dansk humoristisk tone.

****

“Vi søger ikke børneprogrammer, men ellers er vi åbne for stort set alt,” siger Karin Lindström.

 Prime Video har en nordisk programafdeling på kun fire personer i Stockholm, hvor tonen tilsyneladende er lidt mindre bekymret.

Prime Video primære fokus er at sikre sig et begrænset antal, nøje udvalgte originals til hvert nordisk marked.  Ikke desto mindre har Prime otte nordiske dramaer i udvikling, hvoraf tre er greenlighted.

Prime Video var åbne og klare i spyttet om, hvad man ønsker at se pitches på.

“Prime Video Nordic er fleksible når det gælder udbuddet og budgetter, og når det gælder balancen mellem scripted og unscripted, herunder reality,” sagde head of originals, Karin Lindström, Prime Video Nordic.

Karin Lindström, Prime Video Nordic

“Vi søger ikke børneprogrammer, men ellers er vi åbne for stort set alt. Vi undgår at opstille begrænsninger på pitches, vi vil se, og på genrer og antal episoder.”

**** 

”Vi har faktisk greenlighted en lille håndfuld titler hen over sommeren,” sagde Kristian Porsgaard Rosasco.

Derimod var signalerne fra Warner Bros. Discovery, (WBD), lidt mere uklare fra den nyudnævnte programdirektør, Kristian Porsgaard Rosasco. Han kommer fra Warner Brothers’ danske produktionsselskab, der for nylig flyttede til Stockholm.

Kristian Porsgaard Rosasco, Prime Video

WBD skal uden tvivl producere dansk fiktion igen, men hvad indholdsstrategien bliver, står hen i det uvisse, fordi man afventer næste års vigtige danske lancering af den nye streamingtjeneste – Max. Det sker formentlig i første kvartal 2024. Max kombinerer indhold fra HBO Max og Discovery+ i ét produkt.

WBD holder fast i reality i flere varianter som en grundpille, f.eks. ’Over Atlanten’ og ’Ex-on-the-Beach’, men nye sæsoner indsættes først, når den nye streamingtjeneste lanceres.

Således parkeret i en venteposition retter man blikket på porteføljen af flow-kanaler, der skal have fuld fokus de næste mange måneder efter den klassiske opskrift.

”Vi lancerer den nye Max næste år og i mellemtiden ser vi på de gode gamle flow-kanaler, som skal op og flyve. Især et fokus på Kanal 5. Trods lavere aktivitet har vi faktisk greenlighted en lille håndfuld titler hen over sommeren,” sagde Kristian Porsgaard Rosasco.

WBD har ikke nærlæst lovforslaget om kulturbidraget færdigt og kommenterer først, når man har gjort sin stilling op, men man fastholder tvivlen på, at ny lovgivning er nødvendig på streaming og tv-markedet.

De danske signaler er nok lidt mudrede lige nu, men det danske marked kan roligt belave sig på, at Max fra første kvartal 2024 er en ny spiller med betydelige indholdsmuskler.

Max lancerer en Game of Thrones prequel, ’History of Seven Kingdoms’, og Max forpligter sig til at fortsætte Harry Potter historierne i nye serier, der dykker ned i alle Harry Potter-bøgerne i ti år frem. Desuden producers ‘The Penguin’ med Colin Farrell i hovedrollen. Der er også en ny ’The Big Bang Theory’-serie i gang hos Max samt en serie, der foregår i The Conjuring-universet, ’The Devil Made Me Do It’.

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Lyst til at kommentere?
Skriv gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også